Urban Terror HD: Açık Kaynaktan Bir Kopuş mu?

Aslında bir Quake 3 modu olarak başlanan ve şu an ioquake3 motorunu kullanan, açık kaynak birinci tekil şahıs dövüş oyunu Urban Terror'ün 4.1 sürümü çıkalı yaklaşık iki yıl oldu.

Gelecek olan 4.2 sürümü için Urban Terror'da Son Gelişmeler ve Urban Terror 4.2 Yakında... haberlerinden de birazını görebileceğiniz yeni harita ve görsellerden, yeni grafik tarayıcıya kadar pek çok alanda önemli iyeleştirmeler getirecek kapsamlı çalışmalar gerçekleştiriliyor. Bununla birlikte bir süre önce Urban Terror geliştiricileri ilginç bir duyuru yaptılar, bu duyuruda bahsedilen konulardan biri de Urban Terror'ün artık açık kaynak olarak yani GPL'li lisansıyla birlikte yayınlanmayacağıydı.

Daha önceden isminin Urban Terror 4.2 olacağı söylenen bu yeni sürüm 4.1'den çok farklı olacağından Urban Terror HD ismi tercih edilecek. İsim değişikliği bir yere kadar pek büyük haber sayılmasa da açık kaynak Quake 3 kod temelinden, resmi Quake 3 lisanslı Quake 3 moturunun kod temeline geçiş epey ses getirdi oyuncular arasında.
Urban Terror'da Yeni Bir Dönem Başlıyor
Urban Terror geliştiricilerinin konuyla ilgili yaptığı duyurunun çevirisi, bu değişikliğin nedenlerinin daha iyi anlaşılabilmesi için aşağıda yer almaktadır:

"Selam millet. Frozen Sand olarak size önümüzdeki sürümle ilgili bazı önemli haberler vereceğiz. İlk olarak 4.2 hala gelecek. Yeni haritalar, yeni görseller, yeni silahlar, yeni tarayıcı ve elbetteki hile önleyici bir sistem bu sürümle birlikte geliyor olacak. 2.0 sürümünden bu yana en çok yeni içeriğe ve özelliğe sahip sürüm olacak. Geçen yıl küçük hoş bir yama olarak yapılması düşünülürken böyle olması epey şaşırtıcı. Herkes gelişmiş ek özellikleri seviyor, doğru mu?

İşte tüm bunları yapabilmek için Frozen Sand, Quake 1.32b kaynak kodlarından çatallanmış Urban Terror'u resmi Q3 lisans sahibi olarak dağıtacak. GPL ile yayınladığımız IoUrbanTerror 4.1 ve IOBumpyTo gibi projeler hala kaynak kodları açık olacak fakat başka bir Q3/GPL motorlu bir Urban Terror sürümü olmayacak. Önümüzdeki sürüm itibariyle Urban Terror, kendi motoruna sahip ve tek başına çalışabilen bir oyun olacak bir mod olmaktan çıkacak. Bu geriye uyumlulukla uğraşmak yerine, istediğimiz yeni teknolojileri üretebileceğiz anlamına geliyor.

..."

Urban Terror HD'nin ilk betasının yıl sonundan önce yayınlanması beklenirken kararlı sürüm için de çıkış tarihi çok büyük bir sürpriz olmazsa 2011 olacak. Konuşulanlar (dedikodular demek daha doğru olur) arasında Urban Terror HD'nin artık ücretsiz olarak sunulmayacağı ve gelişiminin hangi platformlar üzerinde devam edeceğinin kesin olmadığı gibi konular da var.


Kaynaklar:
Urban Terror HD: Going Away From Open-Source
A New Era of Urban Terror
Urban Terror 4.2 is Almost Here… in HD

Yorumlar

Anıl Özbek dedi ki…
Urban Terror HD: Merak Edilen Cevaplar

Q: Urban Terror'u oynamak ücretsiz olmaya devem edecek mi?
A: Evet, Urban Terror'u ücretsizce oynayabileceksiniz.

Q: Beyler GNU/Linux desteğini bırak mıyorsunuz değil mi?
A: Hayır. Eşzamanlı olarak Windows, Mac ve Linux sürümleri çıkarmaya devam edeceğiz.

...


GRATIS - URBAN TERROR HD
erenust dedi ki…
Açık kaynak olmayacaksa herhalde yine bir grup kişi halen açık olan kodu saklayıp daha sonra başka bir adla yayınlar... OpenOffice'in LibreOffice olması gibi...

Bu blogdaki popüler yayınlar

Prince of Persia'nın Kaynak Kodları Yayınlandı

Dinozorus

Amazing Studio